Objavljeno: 26.11.2015

U Rusiji `na crno` 15.000 radnika iz Srbije


Najveći broj upućenih zaposlenih je u sektoru građevinarstva...
p

Procene Uprave za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova pokazuju da u Rusiji "na crno" radi oko 15.000 državljana Srbije.

Kako je navedeno u obrazloženju Predloga zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo, koji je od ponedeljka u skupštinskoj proceduri, evidencija o državljanima Srbije koji rade u Rusiji ne postoji, jer u toj zemlji borave kao turisti.

U Srbiji ne postoji jedinstvena i sveobuhvatna evidencija o broju i strukturi zaposlenih na privremenom radu u inostranstvu, niti o tome u koje su zemlje zaposleni upućeni, u kojim mestima i kod kojih poslodavaca rade, kaže se u obrazloženju tog akta.

Prema podacima Ministarstva za rad, oko 1.000 zaposlenih biva upućeno na privremeni rad u inostranstvo i to pre svega u zemlje koje su nam geografski blizu ili zemlje sa kojima postoje tradicionalno dobri poslovni odnosi, poput Rusije, Belorusije, pojedinih afričkih i azijskih zemalja.

Dodaje se i da bi, ukoliko se primeni evropski prosek o udelu upućenih zaposlenih, realan broj upućenih iz Srbije na privremeni rad u inostranstvo bio desetostruko veći od zvaničnih podataka kojima raspolaže Ministarstvo za rad.

Najveći broj upućenih zaposlenih je u sektoru građevinarstva, a sa otvaranjem tržišta Srbije prema stranim investitorima i multinacionalnim kompanijama, pojavili su se i novi oblici koji nisu prepoznati važećom zakonskom regulativom, kao što je na primer međukompanijsko kretanje.

Predloženim aktom posebno je uređena zaštita maloletnika, time što se zabranjuje upućivanje zaposlenih mlađih od 18 godina, osim kada je zakonom drugačije određeno. Pored ostalog, predloženim aktom je predviđeno da period upućivanja može da traje do 12 meseci sa mogućnošću produženja.

Predlog zakona, pored ostalog, previđa i da je poslodavac dužan da zaposlenom koga upućuje na rad u inostranstvo obezbedi zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti, bezbednost i zdravlje na radu, smeštaj, ishranu i lokalni prevoz, zaradu i pripremu za upućivanje.

Sa druge strane, olakšava se poslodavcima procedura obaveštavanja Ministarstva o upućivanju zaposlenih.

Izvor: Bizlife.rs

arhiva novosti