Objavljeno: 11.11.2013

Saveti za dobru pripremu za intervju


Intervju za posao je jedan od metoda selekcije u nastojanjima kompanije da pronađe idealnog kandidata za upražnjenu poziciju, tako da je priprema kandidata za intervju izuzetno važna za zapošljavanje.


Poziv na intervju znači da ste se uspešno predstavili poslodavcu putem dokumenata koje ste već poslali (radna biografija i motivaciono pismo).

Vreme vam je da se pripremite za sledeći korak. Analiza radnog mesta, koju ste izvršili pre samog prijavljivanja za posao, trebalo bi da vas usmeri u pripremi za intervju ali i da pokaže da se vaša očekivanja podudaraju sa očekivanjima poslodavca. Poslodavac želi da angažuje najboljeg kandidata, a vi želite da ih ubedite da ste upravo vi taj kandidat. Da biste u tome uspeli, neophodno je da se dobro pripremite i preuzmete aktivnu ulogu u čitavom procesu.

Nema sumnje da odlazak na razgovor za posao predstavlja veoma stresnu situaciju. Da biste izbegli potencijalne neprijatnosti i greške, obratite pažnju na sledeće savete:

Uradite domaći zadatak


Pokažite da ste posvetili vreme istraživanju i upoznavanju sa radom određene kompanije ili organizacije. Pročitajte na njihovoj internet prezentaciji sve ono što je bitno za poziciju za koju konkurišete. Idite i korak dalje, istražite stranice namenjene klijentima. Saznajte da li se u poslednje vreme govorilo ili pisalo u medijima o toj kompaniji i zašto. Možda i nećete imati priliku da ispričate poslodavcu sve što znate o poslovanju kompanije, ali morate biti dobro pripremljeni. Ako je u pitanju vaš drugi intervju, moguće je da će poslodavac obratiti pažnju na slabe tačke koje je uočio prilikom prvog intervjua. Verovatno će drugi intervju biti detaljniji i više će razmatrati pojedinosti, nego opšte uslove zaposlenja. Nemojte pretpostaviti da je poslodavac zapamtio sve ono što ste mu rekli tokom prvog intervjua, i ne ustručavajte se da važne informacije ponovite. Bilo da je ovo vaš prvi ili drugi intervjuu sa poslodavcem, najvažnije je da budete sigurni u sebe i dobro pripremljeni.

Izgled je bitan


Obucite se shodno utisku koji želite da ostavite. Bolje je da budete zapamćeni kao jedini kandidat koji je došao na intervju formalno obučen, nego kao kandidat koji je bio najležerniji u svojoj pojavi. Izgled pokazuje da ste intervju shvatili ozbiljno, čak iako je u toj firmi dozvoljena ležerna odeća. Čvrst stisak ruke i kontakt očima takođe ostavljaju veoma povoljan utisak na intervjuu. Sedite uspravno i pokažite zainteresovanost. Ako intervju uključuje i obilazak poslovnih prostorija, nemojte zaboravite da obratite pažnju na to kako se ponašate pred osobom koja vas vodi u obilazak. Ona možda neće imati značajnu ulogu u konačnoj proceni vas kao kandidata, ali je moguće da će njen komentar imati izvestan uticaj na donošenje odluke.

Ne zaboravite gde ste krenuli


Znamo da zvuči očigledno, ali isplanirajte svoj put do kompanije i budite sigurni da imate dovoljno vremena da stignete na intervju bez žurbe i uzrujanosti.

Pokažite samopouzdanje


Normalno je da budete nervozni pred sam razgovor, ali pokažite da možete da se izborite sa pritiskom. Poslodavci često traže osobu koja će se dobro snalaziti u stresnim situacijama i koja će dobro raditi i pod pritiskom. Oni će na razgovoru za posao imati priliku da procene da li ste vi takva osoba. Ipak, nemojte odlaziti u drugu krajnost i ponašati se nemarno. I nemojte se pretvarati da jeste nešto što niste, ili znate ono što ne znate.

Zašto to pitanje?


Svaki put kada vam se postavi neko pitanje, razmislite pre nego što odgovorite. Zapitajte se: „Šta poslodavac želi da sazna na osnovu mog odgovora?”. Ako shvatite zašto vam poslodavac postavlja određeno pitanje, bolje ćete odgovoriti na njega. Pogledajte tipična pitanja koja smo pripremili za vas i pripremite neke od mogućih odgovora.

„Prodajte se“ što bolje


Vaša prijava vas je dovela do intervjua. Sada bi trebalo da pokažete da ste isto toliko dobri u stvarnosti (ako ne i bolji), kao što izgledate „na papiru”. Budite sigurni kada pričate o svojim prethodnim iskustvima i slobodno pomenite ono što ste već naveli u svojoj biografiji. Ono što poslodavca zanima jesu specifični, zanimljivi primeri o tome kako ste sopstvenim zalaganjem doprineli rešavanju nekog problema ili ostvarenju zadatog cilja. Pokažite im da ste naučili nešto novo zahvaljujući tom iskustvu i da ste unapredili svoje veštine. Proučite detaljno svoju prijavu, identifikujte šta je to što vas najbolje preporučuje za željenu poziciju i istaknete u svojim odgovorima.

Ćutanje je zlato


Ako vam je na razgovoru za posao potreban trenutak da razmislite, slobodno to i recite. Ako ne razumete pitanje, zamolite osobu koja vodi intervju da vam pojasni. Ukoliko zaboravite nešto veoma bitno, ali se setite pre nego što odete, recite i to.

Dvosmerni proces


Intervju je odlična prilika da saznate što više o kompaniji i zato slobodno postavljajte pitanja. Tako ćete pokazati da ste se dobro pripremili zaintervju. Istovremeno, doći će do izražaja i vaša zaintersovanost za kompaniju i njeno poslovanje. Učinite da intervju postane više razgovor nego ispitivanje. Pre intervjua obavezno sastavite spisak pitanja na koja biste želeli da dobijete odgovor. Ne ustručavajte se da postavljate pitanja koja su u vezi sa pozicijom, ali nemojte postavljati samo pitanja o plati, bonusima i odmorima, da ne biste ostavili utisak da se interesujete za rad u kompaniji iz pogrešnih razloga.

Povratna informacija


Ako niste uspešno prošli na intervjuu, zamolite poslodavca da vam pruži povratnu informaciju o vašem nastupu. Ovo vam može pomoći da u budućnosti budete uspešniji. Pokušajte i sami da, odmah posle intervjua, objektivno procenite sopstveni nastup. Pokušajte da uočite greške i potrudite se da ih tokom sledećeg intervjua ne ponovite.


Izvor: Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu

arhiva novosti