Objavljeno: 19.11.2014

Raditi i studirati, koliki je to zapravo izazov


Studenti koji uspevaju da studiraju i da rade izgledaju kao da izvlače najbolje od svega. Da li je uvek lako?
Bitno je imati dobru organizaciju. Treba napraviti nedeljni raspored kako bi pokušali da u što manjoj meri preklapamo posao sa predavanjima tj. obavezama na fakultetu. Pokušajte da uklopite da vam ostane nešto vremena za porodicu, prijatelje, sport...

Budite spremni da će vam većina vremena vikendom prolaziti u nadoknadi onoga što ste propustili tokom radne nedelje. Trudite se da ne izgubite kontakt sa kolegama na fakultetu.

Koristite e-mail da razmenjujete informacije.

learn and earn

Dok radite i studirate lako se dogodi da izgubite motivaciju ako nemate  konstantan kontakt sa drugim studentima na vašem fakultetu. Iskoristite nove vidove mobilne komunikacije da bi uspeli u tome.Skoro neutralna stopa rasta od 0, 1 očekuje se u Južnoj i Istočnoj Srbiji, dok se negativna stopa rasta očekuje u regionu Šumadije i Zapadne Srbije - 1, 5 odsto. U 2015. godini očekuje se natprosečna stopa rasta u regionu Vojvodine i to oko 3, 3 odsto.

NSZ je anketu sprovela u saradnji sa projektom "Podrška kreiranju politike zapošljavanja zasnovana na podacima" koji finansira EU.

Postavite sebi ciljeve i nagradite sebe kad ih ostvarite. To je dobra navika kojom ćete motivisati sami sebe. Dobra nagrada moze da bude slobodno vreme koje ćete sebi dati kad ostvarite određen broj sati učenja..

Naravno uvek napravite mesta za zabavu, neki izlazak. Vreme tako provedeno vam donosi dodatan osećaj zadovoljstva i mozak se tada odmara.

Možda ćete nekada zavideti studentima koji ne rade i mogu potpuno da se posvete fakultetu. Ne dozvolite da vas to ponese, jer vi dobijate nešto sto će vam uvek biti od velike pomoći, a to je radno iskustvo.

 Razni primeri i situacije na poslu će vam pomoći da lakše razumete materiju vaših studija. Čak i da je posao koji radite skroz nepovezan sa onim što studirate uz pomoć radnog iskustva vi dobijate veštine upravljanja, rasporedjivanja vremena, balansiranja zadataka, lakšeg postavljanja prioriteta, odnosa sa klijentima. Sve je to neprocenjljivo u odnosu na neiskustvo studenata koji ne rade.

Razgovarajte o svojim obavezama sa porodicom i prijateljima kako bi vas razumeli. Jer će često biti trenutaka kada ćete morati da propustite nešto vezano za njih (viđanje uz jutarnju kafu, odlazak u kupovinu...).

Takodje dogovarajte konsultacije sa profesorima kako bi lakše došli do materijala sa predavanja i ušli u materiju.

Sve ovo možda izgleda neizvodljivo ali kao neko ko već skoro godinu dana radi i studira mogu vam reći da uz malo truda i discipline sve može da se postigne. Ja sam, kao verovatno mnogi od vas, mislio da nikad neću morati da radim dok studiram da bih platio školarinu i imao neki svoj džeparac ali igrom slučaja i to se događa u životu. 

U početku, naravno, bude teško i uglavnom vam nedostaje san ali kasnije se priviknete i verovali ili ne, počinjete da osećate zadovoljstvo jer pored davanja ispita i zarađujete.


arhiva novosti