Objavljeno: 12.10.2013

Premijera prvog dokumentarnog filma o Beogradu


19. okotobra u 20:30h će se u velikoj dvorani Sava centra održati premijera prvog dugometražnog dokumentarnog filma o našoj prestonici, nazvanog jednostavno „Beograd“.


Koliko god puta porušen, Beograd je uvek ponovo izgrađen, još lepši, pun života, vredne kulture, prelepe prirode, bogate istorije i srdačnih stanovnika.

Poslednjih godina, potencijal Beograda je prepoznat i na međunarodnom nivou, pre svega zbog bogatog noćnog provoda i velikog izbora klubova, splavova i restorana po čemu je Beograd postao poznat turistima širom sveta.

Tako je najpoznatiji svetski turistički vodič Lonely Planet 2009. godine Beograd stavio na prvo mesto svoje liste najboljih gradova za noćni život.

Ali nisu samo nezaboravni i turistima pristupačni izlasci ono što Beograd nudi.

To u svom novom filmu prikazuje i mladi režiser Boris Malagurski. On u svom devedesetominutnom ostvarenju obilazi galerije, muzeje, parkove, restorane, crkve, šetališta, sva velika mesta u našem gradu, ali i ona skrivena, otkriva nam tajne iz burne istorije Beograda, i tera nas da se ponovo zaljubimo u ovaj čaroban grad.

Film obiluje prelepim slikama osunčanih ulica, cvetnih parkova, vredne arhitekture i nasmejanih Beograđana prikazanih uz originalnu fimsku muziku. Sniman je na engleskom jeziku i na duhovit, dinamičan i zanimljiv način prikazuje srpsku prestonicu kao novu svetsku turističku destinaciju.

Namenjen je, pre svega turistima kako bi ih privukao da i sami otkriju čari naše prestonice, ali će sasvim sigurno, pronaći put i do srca mnogih Beograđana koji će prvi put imati priliku da svoj grad vide iz jednog sasvim novog ugla, u njegovom najlepšem svetlu.

Naša prestonica je u filmu prikazana očima Beograđana koji gaje veliku ljubav prema svom gradu. Videćete bogatu slobodarsku istoriju grada, njegovu dugu tradiciju, slobodan duh, bogatu kulturu, uzburkanu sadašnjost i perspektivnu budućnost koja prihvata svakog svog posetioca ili onog ko odluči da živi u ovom gradu.

Prikazana su sva kulturna i prirodna bogatstva Beograda, bogat noćni život, velika gastronomska ponuda i sve ono čime se Beograd ponosi.

Za film je intervjuisan i Novak Đoković, kao najpoznatiji Beograđanin, koji je sa gledaocima podelio svoju sliku Beograda.

Otkrićete zanimljivosti o ovom gradu, a turisti će se uveriti u naše gostoprimstvo, vedar duh, darežljivost i toplinu koju Beograd nudi.

Svoju kartu za premijeru ovog filma možete nabaviti na blagajni Sava centra. Vidimo se 19. oktobra!


O autoru:

Boris Malagurski je rođen 1988. godine u Subotici, gde je završio osnovnu i muzičku školu. Srednju školu i fakultet je završio u Vankuveru, Kanadi, gde je studirao filmsku produkciju na Univerzitetu Britanske Kolumbije.

Njegovi najpoznatiji filmovi su “Kosovo: Možete li da zamislite?“, “Težina lanaca” i “Pretpostavka pravde“, za koje je osvojio brojne festivalske nagrade. Njegovi filmovi su prikazani na Raindance filmskom festivalu u Londonu, BELDOCS festivalu u Beogradu, Moving Image festivalu u Torontu, Međunarodnim festivalima u Ann Arbor, Havani, Meksiku, kao i mnogim bioskopima širom Kanade, Australije i SAD.

Srpski mediji su ga prozvali “srpskim Majkl Murom” zbog načina pravljenja svojih dokumentaraca.

Autor je i voditelj emisije „Revolucija“ na Happy TV.


Preuzeto sa: portalmladi.com

arhiva novosti