Objavljeno: 24.09.2013

Poslovi koji su bauk za roditelje


Razvoj tehnologije, digitalnih transformacija i društvenih medija stvorili su radna mesta o kojima niko nije mogao ni da sanja pre desetak godina.
U nedavnom globalnom istrživanju koje je uključilo 16 hiljada ljudi, LinkedIn je utvrdio da svaki treći roditelj ne razume baš najbolje šta njihovo dete radi na poslu.

Dve trećine roditelja želi da nauči, a većina misli da mogu bolje podržati svoje dete, ako razumeju čime se zapravo bavi.

"Imajući u vidu sve nove vrste radnih mesta u poslednjih nekoliko godina, razumljivo je da mnogi roditelji ne mogu da shvate šta to njihova deca zapravo rade na poslu svaki dan” rekao je Pat Wadors, potpredsednik LinkedIna.

Istraživanje je pokazalo i kojih je to deset najmanje shvaćenih zanimanja:

1. Investicioni bankar (43 odsto roditelja ne shvata ovo zanimanje) – povezuje ljude koji imaju novac s onima kojima je on potreban. Pomaže kompanijama izdavanjem obveznica i učešća, i pri kupovini drugih kompanija.

2. Sportski menadžer (43 odsto) – trudi se da njegova ekipa pobeđuje kontrolišući rad trenera i igrača, nadgleda igru i donosi odluke u toku nje.

3. Menadžer za odnose s javnošću (50 posto) –promoviše klijente, trudi se da ih predstavi u najboljem svetlu.

4. Radio producent (51 posto) – prati radio-emisiju, ili neke pojedinačne segmente, bira goste i muziku, odgovoran je za pripremu i realizaciju emisije.

5. Sociolog (52 posto) – proučava ljude kroz verovanja i ponašanja, provođenjem analiza, anketa i intervjua.

6. Pod-urednik (59 posto) - pregleda tekst, prepravlja ga i odobrava njegovo objavljivanje ili puštanje.

7. Menadžer na društvenim mrežama (61 posto) – Koriste platformu društvenih medija (Facebook, Twitter) u ime kompanije za koju rade.

8. Stručnjak za obradu podataka (62 posto) – prikupljaju i analiziraju informacije, identifikuju i oblikuju modele po kojima njihovi lideri donose bolje odluke.

9. Statističar osiguravajućeg zavoda (72 posto) – Koriste statistiku kako bi definisali rizična ponašanja i procenili troškove osiguranja.

10. Interface dizajner (74 posto) – učestvuje u dizajniranju delova sajta ili softverskih aplikacija kojima ljudi komuniciraju - kao dugme za online kupovinu.


Izvor: business.hr, b92.net

arhiva novosti