Objavljeno: 09.05.2014

Koje su prednosti rada u malim i srednjim preduzećima?


Rad u malim i srednjim preduzećima može vam doneti brojne prednosti za razvoj vaše karijere.
 

Postoji nekoliko definicija malih i srednjih preduzeća. Gledano prema broju zaposlenih, postoje mikro (do devetoro zaposlenih), mala (od deset do četrdesetdevet), i srednja preduzeća (od pedeset do dvestačetrdesetdevetoro zaposlenih).

U Republici Srbiji više od 99% svih preduzeća pripada jednoj od ovih kategorija. Firme koje ostvaruju veliki profit, sve više smanjuju svoje zahteve pri zapošljavanju. U isto vreme, sve više mladih ljudi dobija visoko obrazovanje, pa se može reći da će ovaj sektor u budućnosti zapošljavati sve više diplomaca.

Zbog čega bi trebalo da radim u tom sektoru?


Studenti često imaju pogrešan stav o malim preduzećima. Ipak, rad u tim preduzećima može vam pružiti priliku za razvijanje novih veština, za sticanje novih iskustava, ali i priliku da direktno utičete na uspešnost posla.

Ako postanete deo tima koji broji sedmoro ljudi, u roku od šest meseci možete imati bitan uticaj u donošenju odluka, a možda Vam se pružiti prilika i da rukovodite nekim projektom.

Ako ste zaposleni u malom ili srednjem preduzeću, veće su šanse da radite direktno pod rukovodstvom, ali i u direktnoj komunikaciji sa potrošačima, klijentima ili nabavljačima. Najverovatnije ćete već na samom početku imati veliku odgovornost i moći ćete da direktno doprinosite profitu firme. Takođe, imaćete priliku da steknete različita iskustva, kao i da ostvarite svoje ideje u praksi. U takvom okruženju biće Vam mnogo lakše da kontrolišete i usmeravate razvoj vaše karijere.

Kako da nađem malo ili srednje preduzeće?


Verovatno niste čuli za većinu preduzeća iz ovog sektora. Ta preduzeća često nemaju dovoljno vremena ili finansija da bi razvila temeljnu proceduru zapošljavanja i sisteme obuke diplomaca. Njihove potrebe su često takve da se hitno moraju zadovoljiti. U nekim sektorima zapošljavanja, srednja ili mala preduzeća imaju primarnu potrebu za kadrovima iz oblasti odnosa s javnošću, ekonomije, trgovine, veb dizajna, itd.

Da biste se što bolje upoznali sa poslodavcima iz grupe malih i srednjih preduzeća, ukoliko želite da istražite mogućnosti za početak rada u ovom sektoru ili za stručno usavršavanje, možemo vam dati nekoliko saveta:

  • u dnevnim novinama i na veb sajtovima potražite ponudu slobodnih radnih mesta
  • istražite veb sajtove i specijalističke časopise relevantnih poslovnih udruženja (Privredna komora Srbije, Privredna komora Beograda, Unija poslodavaca, Agencija za mala i srednja preduzeća, SIEPA..)
  • razmislite o svojoj mreži prijatelja, kolega, poznanika koji rade u nekom preduzeću

Zapamtite!


Prednost rada u ovom sektoru jeste, pre svega, mogućnost sticanja iskustva u različitim poslovima. Kao »velika riba u malom jezeru«, verovatno ćete od prvog dana imati veliku odgovornost, ali time i velike mogućnosti za napredovanje. Posao u firmi gde ćete poznavati sve zaposlene i sva njihova zaduženja, čini ovu opciju vrednom istraživanja.

Nikako nemojte misliti da male kompanije pružaju male mogućnosti!


Izvor: www.razvojkarijere.bg.ac.rs

Tekst je preuzet iz Virtuelnog savetnika Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu.

arhiva novosti