Objavljeno: 29.09.2014

Minimalac 121 RSD od januara 2015.


Vlada Srbije odlučila je da od 2015. godine poveća minimalnu cenu rada u Srbiji sa sadašnjih 115 dinara na 121 dinar po radnom času.


Minimalna cena radnog sata od 121 dinar, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, primenjivaće se od 1. januara sledeće godine, navodi se u saopštenju posle sednice Vlade Srbije.

Minimalna cena rada poslednji put je povećana 2012. godine i jedna je od najnižih u Evropi.

Ovo povećanje od 5,2 odsto odraziće se na povećanje prosečne minimalne zarade. U narednoj godini minimalna mesečna zarada zaposlenog iznosiće najmanje 28.430,5 dinara, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Inače, određivanje minimalne cene rada trebalo bi da bude u nadležnosti Socijalno-ekonomskog saveta, tela u kojem se putem tripartitnog pregovaranja (Vlada, sindikati, poslodavci) dolazi do usaglašene minimalne vrednosti rada za jedan čas.

Međutim, rad tog tela je već duže blokiran, pa već u nekoliko navrata najnižu cenu rada utvrđuje Vlada, koja je produžavala važnost ranije odluke o minimalcu od 115 dinara.

Sindikati i poslodavci na sednici Socijalno-ekonomskog saveta pre dve nedelje nisu uspeli da usaglase stavove budući da su poslodavci bili protiv toga da se ona povećava jer se, kako su isticali, za to nisu stekli uslovi, a sindikati su se držali stava da bi ona trebalo da iznosi 127, 9 dinara po radnom satu.

Kako nisu postigli dogovor, odluku o tome donela je Vlada Srbije

Izvor: b92.net

arhiva novosti