Objavljeno: 18.11.2014

Koja su to najtraženija zanimanja za 2015.


Koja su to najtraženija zanimanja za narednu godinu i sa kakva je statistika za tekuću godinu
U ovoj godini očekuje se da će u Srbiji biti stvoreno oko 70.000, a ugašeno 74.000 radnih mesta, što praktično znači da će doći do blage negativne stope kreiranja poslova od -0,4 odsto, pokazala je Anketa poslodavaca 2014.

Zanimanja koja imaju najveće očekivane stope zapošljavanja u 2014. godini su šivači tekstila, trgovci u maloprodaji, kuriri, dostavljači, bagažisti, inženjeri elektrotehnike, kao i zavarivači i rezači plamenom, dok bi u 2015. godini to mogli da budu trgovci u maloprodaji, šivači tekstila, jednostavna zanimanja, radnici za obezbeđenje imovine, trgovačka i srodna zanimanja.

nezaposlenost

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Siniša Nadbantić rekao je da anketa ima za cilj da sažme i predstavi sve potrebe poslodavaca i da bi mogla da bude od velike koristi u izradi lokalnih akcionih planova, kao i za razvoj budućih projekata.

Rast zapošljavanja u ovoj godini očekuje se u regionu Beograda 0, 7 odsto i Vojvodine jedan odsto.

Skoro neutralna stopa rasta od 0, 1 očekuje se u Južnoj i Istočnoj Srbiji, dok se negativna stopa rasta očekuje u regionu Šumadije i Zapadne Srbije - 1, 5 odsto. U 2015. godini očekuje se natprosečna stopa rasta u regionu Vojvodine i to oko 3, 3 odsto.

NSZ je anketu sprovela u saradnji sa projektom "Podrška kreiranju politike zapošljavanja zasnovana na podacima" koji finansira EU.

Izvor BIZlife

arhiva novosti