Objavljeno: 12.12.2014

Koja su to najtraženija zanimanja sa srednjom školom


Prema zvaničnim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, mnoga zanimanja koja ne zahtevaju visoko obrazovanje garantuju brzo zaposlenje, poput krojača, ekonomskih teničara ili medicinskih sestara.
16x9JobsImage

Na prvom mestu se našao šivač konfekcije, koji u proseku ima platu nešto preko 20.000 dinara. Zaista, ako malo "proguglate", videćete veliki broj oglasa za šivača, a razlog verovatno leži u činjenici da je sve manje mladih koji se odlučuju za ovu vrstu posla.

Pri samom vrhu liste je i krojač, koji u proseku ima nešto višu platu, i to u iznosu od 28.000 dinara. Međutim, ovo je zanat u kom novac može lako da se zaradi i "sa strane".

U srednjim ekonomskim školama možete pronaći smer ekonomski tehničar, koji se takođe nalazi među najtraženijima. Prosečna plata je oko 30.000 dinara, a obrazovanje traje četiri godine. 

Tražene su i knjigovođe kao i arhivari.

Već po običaju na ovoj listi se nalaze i medicinske sestre, iako popularnost Srednje medicinske škole nije opala. Medicinska sestra u Srbiji ima platu 36.000 dinara, a otprilike isto prima i pedijatrijska sestra, koja je isto tako tražena.

Administrativni tehničari su takođe traženi, a da biste stekli ovo zvanje potrebno je da završite Pravno-poslovnu školu u trajanju od četiri godine. Prosečna plata je oko 33.000 dinara, a ovi kadrovi su traženiji od, primera radi, mašinskih inženjera.

Ponovo su među najtraženijim zanimanjima i prodavci, čija plata varira u zavisnosti od radnog mesta, ali je u proseku oko 25.000 dinara. Zanimljivo je da su jako traženi i portiri, kao i pekari, bravari i stolari.

Izvor 24sata

arhiva novosti