Objavljeno: 06.02.2015

Kako napisati dobru biografiju


Bitan korak u traženju posla predstavlja i izrada kvalitetne radne biografije (CV), koja omogućava da se potencijalnom poslodavcu adekvatno prezentuju kvalifikacije, znanja, kompetencije i radno iskustvo kandidata. Dobro napisana biografija vam pomaže da ostavite dobar utisak na poslodavca i povećava mogućnost da dođe do razgovora o zapošljavanju. Zato je pripremite pažljivo, jer ona odražava vaš profesionalni pristup zaposlenju, vašu motivisanost i druge osobine. Ukoliko je loše napisana, može vam zatvoriti vrata do željenog posla.
 70979508 cv160828761

CV predstavlja pregled onoga što možete ponuditi određenom poslodavcu za određeno radno mesto. Savetujemo vam da prilagodite svoj CV poslu ili poziciji za koju se prijavljujete. Važno je da biografija sadrži sve informacije od značaja za poslodavca, koje mogu uticati na njegovu odluku da baš vas izabere. Istaknite one informacije koje vas preporučuju za posao, naglasite svoje prednosti i kvalitete. Važno je da informacije u biografiji budu tačne, jer u suprotnom rizikujete da već na prvom razgovoru budete razotkriveni.

U poslovnom svetu CV se već tradicionalno sastavlja uz pridržavanje određenih formi i sadržaja. Koju god formu da izaberete, obavezno istaknite svoje pozitivne rezultate.

Hronološka biografija stavlja akcenat na poslove koje ste obavljali i vaše radno iskustvo. Ukoliko se odlučite za ovu formu, savetujemo da u navođenju radnih iskustava najpre navedete poslednje radno mesto, pa dalje, sve do prvog posla (obrnuta hronologija). Za svaki posao navedite period u kome ste radili i opišite zadatke i dužnosti koje ste obavljali.

Funkcionalna biografija opisuje vaše veštine, postignuća i sposobnosti. Koriste je kandidati koji imaju više različitog radnog iskustva, pa biraju ona koja su relevantna za poziciju za koju konkurišu. Takođe, koriste je i kandidati koji nemaju radnog iskustva, pa će u prvi plan staviti svoje obrazovanje.

Da bi radna biografija bila dobro napisana, najpre sakupite (pripremite) informacije o vašem radnom iskustvu za period redovnog zaposlenja, honorarnog rada ili rada po ugovoru o delu, pripravničkog osposobljavanja i volonterskog rada. Podaci koji će na najbolji način ilustrovati vaše radno iskustvo treba da sadrže pregled (spisak) organizacija u kojima ste radili:

Takođe, sakupite i informacije o dosadašnjem obrazovanju ili stručnom osposobljavanju. U delu koji opisuje vaše obrazovanje i osposobljavanje treba navesti pregled škola koje ste pohađali i kada, ali i pregled kurseva, seminara, sekcija (klubova, radionica) koje ste posećivali. Nemojte zaboraviti da navedete i dodatna znanja (npr. znanje stranih jezika, rad na računaru), objavljene članke, nagrade, kao i članstvo u organizacijama, udruženjima.

Poslodavci u svom radnom okruženju vole da vide vredne i pouzdane osobe, radnike koji dobro rade u timu. Stoga u radnoj biografiji istaknite osobine koje vas preporučuju za posao u kolektivu, ali i da ste spremni na samostalan rad, kao i stalno učenje i usavršavanje.

CV treba da bude lak za čitanje, budite jasni i precizni, koristite kratke rečenice, a pravopisne i gramatičke greške nisu dozvoljene. 

Potencijalnom poslodavcu bi trebalo da bude jasno, nakon što pročita vaš CV, ko ste vi i šta možete uraditi na poslu za koji se prijavljujete.

Izvor NSZ


arhiva novosti