Objavljeno: 10.02.2015

Kako napisati dobro motivaciono pismo


Motivaciono pismo je traženo pri traženju posla, ali i pri konkurisanju za studiranje, stipendiju ili studentsku razmenu. Često je baš ono presudno da vas odaberu, što govori o važnosti dobro napisanog motivacionog pisma.
3ecd6ee

U okviru motivacionog pisma suština je pokazati čitaocu tog pisma šta vas konkretno motiviše da mu se obratite i da tražite posao koji tražite. U motivacionom pismu u najkraćim crtama objašnjavamo šta nas konkretno motiviše da radimo na tom mestu i u toj organizaciji, i najkraće objašnjavamo koristi koje bi organizacija mogla imati od nas.

Što konkretnije i specifičnije predstavite svoju motivaciju, to bolje po vas. Ako budete pisali samo opšte fraze, zvučaćete kao većina vaših konkurenata za to radno mesto.

Reći "motiviše me uspeh, napredovanje i rešavanje problema" je vrlo opšta fraza koju će verovatno napisati i svi ostali konkurenti. Takođe, fraze kao što su "uživam u timskom radu" i "svaki dan je za mene nov izazov" su već odavno prevaziđene. 

Umesto toga, informišite se oko toga čime se ponuđač konkretno bavi i svoju motivaciju predstavite u tom kontekstu, na primer "uživam u izazovu komuniciranja sa ljudima koji nisu sigurni da li im moja firma može ponuditi najbolje rešenje", ili "rešavanje svakodnevnih problema kao što su organizacija snabdevanja i skladištenja doživljavam kao dodatni izazov i nešto vrlo interesantno". 

Rečenice koje objašnjavaju kako ste vi konkretno motivisani da radite takav posao, šta vam je tu zanimljivo, zašto biste i kako na tom poslu dali sve od sebe su rečenice koje poslodavce zanimaju.


arhiva novosti