Objavljeno: 22.01.2015

Kako da ostavite dobar utisak


Bez obzira na to da li držite govor, vodite sastanak ili ste na razgovoru za posao, ovo su pouzdani trikovi koji će vam pomoći da odišete samopouzdanjem i profesionalnošću.
14f3535 (1)

Kada se radi o prezentacijama, razgovorima za posao, važnim sastancima, ali i drugim situacijama gde je bitno ostaviti dobar utisak, izgledati profesionalno je jednako bitno kao i biti profesionalan. Kada kažemo "izgledati profesionalno", ne mislimo samo na to da imate dizajniranu tašnu, italijanske cipele, i osmeh koji može da zaseni holivudsku zvezdu, da bi ostavili dobar utisak potrebno je više. Ovo su neki od saveta kako da zadobijete svoju publiku:

  • Odelo čini čoveka
Što je bitniji sastanak ili razgovor, to više vremena treba da uložite u svoj izgled. Nije dovoljno samo da obučete svoje najbolje odelo, vaša kosa i činjenica da niste zaboravili dezodorans ili parfem, veoma su bitni. Možda vam se ovo čini očiglednim, ali iskustvo je pokazalo da mnogi ljudi ne vode računa o osnovnim stvarima.
  • Uskladite svoje fizičko stanje sa psihičkim
Dokazano je da fizičko stanje našeg tela utiče na psihološko, tako da ako su vam mišići napeti i hladni to će se odraziti na način vašeg prezentovanja. Pre nego odete na neki sastanak, istegnite se i opustite svoj glas, jer ćete tako izgledati mnogo opuštenije.
  • Jedite pre sastanka
Da li ste nekada bili na važnom sastanku i vaš stomak je bio toliko glasan da su svi u prostoriji znali da ceo dan niste jeli? Možda deluje smešno ali je jako neprofesionalno.
  • Isključite zvuk na telefonu
ne mora da zna kada vas neko zove ili šalje poruku, a nema ni ništa neprofesionalnije od toga kada prekinte razgovor ili prezentaciju da bi se javili na telefon.
  • Pripremite se za sastanak
Jako je bitno da se unapred pripremite za sastanak ili razgovor za posao. Potrošite par minuta i saznajte više o kompaniji u koju odlazite, vama ne oduzima mnogo vremena ali ćete kod poslodavca ostaviti mnogo bolji utisak.

arhiva novosti