Objavljeno: 16.09.2015

Izbegavajte ove reči kada opisujete sebe


Inteligentan, simpatičan, uspešan...
nervous before interview

Menadžeri koji zapošljavaju imaju svoja omiljena pitanja koja postavljaju na intervjuima za posao. Na primer, možda će vas pitati: „Kako vas vaše kolege opisuju?“ ili „Opišite sebe u tri reči“. Tada treba pažljivo odabrati reči, a mi vam dajemo primere koje bi trebalo da izbegavate.

1.Inteligentan

Lepo je kada vas neko opiše kao „inteligentan“ ali s druge strane, ružno je da sami za sebe tako kažete.

Umesto toga:

Koristite reči kao što su – logičar, brzo uči, uvek gleda širu sliku, dugoročno razmišlja...

2.Simpatičan

Iz istog razloga zbog kog ne bi trebalo da koristite opis – inteligentan. U najmanju ruku je čudno da neko za sebe kaže da je simpatičan, i da za to ima smislene primere – Svi se smeju vašim šalama, ili nedostajete im kada ste bolesni...

Umesto toga:

Timski igrač i entuzijasta zvuče mnogo bolje, a i možete da ih potkrepite raznim primerima kada ste nešto dobro uradili, a ne reakcijama drugih ljudi.

3.Uspešan

Možete uspešno da uradite nešto, ali ne možete da samo nazovete sebe uspešnim. Neprihvatljivo je isto koliko da na intervjuu kažete za sebe da ste bogati ili da dobro izgledate.

Umesto toga:

Recite da ste dobri i uspešni u tome što radite. Lokalizujte svoj uspeh na vaše veštine i vaša poslovna iskustva. To već zvuči mnogo bolje.

4.Opsesivan

Iako sa velikom strašću radite svoj posao, izbegavajte reči sa negativnom konotacijom. Opsesivnost se uglavnom smatra manom.

Umesto toga:

Ima mnogo reči kojima možete da opišete svoje pasiju prema poslu, a da ne dođe do zabune. Na primer, fokusiran, posvećen, vredan, pedantan...

5.Skroman

Jednostavno ne upotrebljavajte ovu reč, jer ćete morati da objašnjavate u kom pogledu ste skromni, i može doći do nesporazuma.

Umesto toga:

Trudite se da se držite činjenica, pričajte šta se postigli, kakvi su bili rezultati, šta su drugi o tome mislili, a sud ostavite menadžerima koji vas intervjuišu.arhiva novosti