Objavljeno: 06.03.2014

Na portalu Infostud za jedno radno mesto konkurišu 152 osobe


Za jedno radno mesto u proseku konkurišu 152 osobe, pokazuju rezultati ankete koju je sproveo Infostud tokom 2013. godine.


Na njihovom sajtu lane je raspisano 13.800 oglasa za posao, a poslato je oko 2,1 milion biografija.

Iako veliki broj ljudi koji se prijavljuje na oglase potvrđuje da je tržište rada i dalje u krizi, ova analiza pokazala je da je tokom prethodne godine, ipak, došlo do rasta broja oglasa u odnosu na 2012, i to od čak 17 procenata.

Samo za programere tokom prošle godine bilo je objavljeno skoro 500 oglasa, ali u proseku, na ovu poziciju stizalo je svega oko 26 prijava. Druga deficitarna zanimanja u Srbiji su inženjer elektrotehnike, inženjer mašinstva, mašinski tehničar i operater na mašini.

Prema rečima Elene Erdeljanović iz Infostuda, kao i tokom prethodne dve godine, i u 2013. poslodavci su najčešće oglašavali radna mesta u oblastima ekonomije, trgovine i prodaje, kao i administracije i računovodstva, a najviše biografija bilo je upravo za ove pozicije.

"Nezaposleni su se interesovali i za oglase vezane za turizam, saobraćaj i logistiku, marketing i pi-ar, pozicije srednjeg menadžmenta, transport i pravo, međutim, u odnosu na broj pristiglih prijava, može se zaključiti da ponuda ovih radnih mesta ne zadovoljava potrebe tržišta", kaže Erdeljanovićeva.

U stalnom rastu je broj oglasa i u oblasti informacionih tehnologija, ali to i dalje ne zadovoljava potrebe tržišta. Slično je i u oblastima elektrotehnike i mašinstva.

"Izdvojili smo 20 zanimanja za koja je tokom prošle godine bilo najviše šanse za zaposlenje, odnosno radnih mesta na koja je bilo najmanje prijava u odnosu na broj oglasa koji je bio objavljen. Tu spadaju programeri, frizeri, diplomirani farmaceuti, kuvari, tehnolozi industrije mesa, mesari, automehaničari, pekari, prodavci, komercijalisti...


Izvor: b92.net, Novosti

arhiva novosti