Objavljeno: 21.11.2013

Bolja situacija na tržištu rada


Stanje na tržištu rada u Srbiji trenutno je bolje nego u drugim zemljama regiona, pokazuje istraživanje portala Infostud.


Čak 70 odsto zaposlenih u Srbiji ne očekuje povišicu ove godine, dok polovina njih smatra da na poslu neće napredovati, ali je u Srbiji na tržištu rada trenutno bolje nego u susednim državama, pokazalo je regionalno istraživanje o stanju na tržištu rada, koje je danas prenela vodeća internet kompanija u Srbiji u oblasti zapošljavanja - Infostud.

Prema tom istraživanju, koje je sprovedeno tokom proteklog onlajn sajma zapošljavanja - "Virtualni dan karijera i znanja 2013" koji se istovremeno održava u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, Infostud je ocenio da su ti rezultati pokazali da kriza na tržištu rada najviše pogađa zaposlene u BiH, gde je skoro 50 odsto firmi zaposlenima smanjilo plate ili uručilo otkaz.

Ipak, ako je suditi prema rezultatima, u Srbiji je na tržištu rada trenutno bolje nego u komšiluku.

Tokom proteklih godinu dana poslodavci u Srbiji su u najvećoj meri problem krize rešavali zamrzavanjem plata i nezapošljavanjem novih radnika.

Ipak, za razliku od Hrvatske gde je 40 odsto poslodavaca zaposlenima smanjilo plate, odnosno BiH gde je isto učinila skoro polovina kompanija, u Srbiji je taj procenat manji - 29 odsto.

U Srbiji je, takođe, bilo i manje otkaza nego u susedstvu, te je tek svaki treći poslodavac morao da smanji broj zaposlenih, dok je u Hrvatskoj i BiH isto učinilo 40 odsto poslodavaca.

Svega 15 procenata zaposlenih u Srbiji izjavilo je da u njihovoj firmi krize nije bilo.

Kako je pokazalo istraživanje, skoro polovina zaposlenih u sve tri zemlje strahuje za svoje radno mesto, a isto toliko njih ne očekuje da će napredovati ove godine.

Da li iz tih razloga ili činjenice da čak 70 procenata ispitanika iz Srbije ne očekuje povišicu, poslodavce bi trebalo da zabrine podatak da polovina zaposlenih planira da menja posao ove godine.

Ovi procenti su čak i nešto veći za BiH, odnosno, Hrvatsku.

Zaposleni su takođe vrednovali i faktore koji su im najvažniji na radnom mestu i u sve tri zemlje na prvom su se našli međuljudski odnosi.

Za razliku od kolega iz Hrvatske i BiH, koji su novac stavili na treće mesto, u Srbiji visina plate je drugi najvažniji faktor, dok je priznanje za dobro obavljen posao treće na spisku.

Zbog krize na tržištu rada, ali i drugih faktora u Srbiji, nažalost, nije lako doći do posla. Zaposleni su odgovorili i na pitanje šta je po njihovom mišljenju ključno za dobijanje posla u Srbiji i preko 60 odsto njih složilo se da je veza i dalje na prvom mestu.

Radno iskustvo je takođe jednako bitno, što svakako predstavlja problem za mlade koji traže posao - početničke pozicije i prakse na kojima se stiče iskustvo su retke.

Na spisku su se još visoko kotirali i faktori poput znanja i veština, sreće, preporuka, ali i visoko obrazovanje, navedeno je u saopštenju Infostuda.


Izvor: Tanjug

arhiva novosti