Objavljeno: 02.07.2014

Biće posla za tekstilce, trgovce i vozače


Za koja zanimanja se očekuju nova radna mesta?


Tokom sledeće godine, prema najavama poslodavaca, trebalo bi da zaposlenje nađe još 18.000 radnika, a skoro svaka treća osoba koja dobije posao, biće šivač, trgovac ili vozač.

Šivač tekstila biće jedno od najtraženijih zanimanja ove ali i sledeće godine. Fabrikama će biti potrebno više od 5.500 radnika ove struke.

To je pokazala Anketa poslodavaca, koju je sprovela Nacionalna služba za zapošljavanje, uz podršku EU. Oni su gazde i šefove više od 5.600 preuzeća pitali kakvi su im planovi, da li će primati nove radnike i koje struke.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Vladimir Vasić kaže da je istraživanje pokazalo da će se najviše ovog kadra tražiti u Vojvodini, Nišu i Prijepolju.

Poslodavci su rekli da će im biti potrebno 1.200 radnika ove struke samo u Somboru, gradu u kom je pre nekoliko godina otvoren pogon italijanske fabrike Kalcedonija. U susednom Apatinu za proleće je planirano otvaranje pogona fabrike tekstila Flash SRB, koja će takođe tražiti radnike.

Ovo je veoma perspektivno zanimanje, ali to ne znači da će svi koji su završili za krojače, a nalaze se na evidenciji NSZ i dobiti posao, objašnjava profesor Vasić. Poslodavci traže posebne veštine i stručna znanja.

Savetnik direktora NSZ Zoran Matović kaže da poslednjih godina proizvođači tekstila kubure sa radnom snagom. Problem je što su u mnogim školama ugašeni ovi profili, dok oni koji imaju diplome su uglavnom naučili po jednu ili dve operacije, a u modernim kompanijama radnici moraju da znaju sve operacije.

Šivači mesečno mogu da zarade od 22.000 do 30.000 dinara. Tako mala zarada je osnovni razlog što nezaposleni nisu preterano zainteresovani da se prekvalifikuju za ovaj posao. Radnicima smeta i to što se poslovi u ovoj delatnosti sve češće obavljaju stojeći.

Osim šivača tekstila, u vrhu po tražnji su trgovci u maloprodaji. Ove godine su vlasnici trgovinskih lanaca i malih radnji planirali da angažuju čak 5.993 prodavca.

Poslodavcima je potrebno i oko hiljadu konobara i isto toliko zavarivača sa atestom. Velike šanse da dobiju posao, imaju i vozači teških teretnih vozila i kamiona, kao i kuriri, i dostavljači.

U grupi traženih zanimanja su i magacioneri, komercijalni i trgovinski zastupnici, bankarski službenici, programeri aplikacija i službenici turističkih agencija.

Poslodavci su najavili da će zapošljavati i rukovaoce mašina i postrojenja, montere, uzgajivače svih vrsta stoke i poljoprivrednih kultura, kao i građevinske inženjere.


Izvor: Novosti

arhiva novosti