Objavljeno: 12.12.2016

10 trikova za lakše učenje


10 trikova za lakše učenje
Dani su sve kraći i hladniji, a s obzirom na to da se ispitni rok bliži potrebno je nešto zagrejati – stolicu.
Učenje ne deluje nimalo primamljivo sad kada biste najradije izlazili, uživali u prazničnom raspoloženju i planirali novogodišnji provod. Naravno, svesni ste da se ne možete odmah prepustiti zabavi jer bi to značilo da je uzaludan sav trud koji ste tokom semestra ulagali. Zato donosite odluku – od sutra počinjete da učite! Odlučno ste se opremili litrima energetskih pića, otvorili udžbenik, pročitali pola strane i… to je sve. Narednih sat vremena bledo gledate u knjigu razmišljajući kako nikada nećete položiti taj predmet, počinjete da tražite savete za pisanje puškica, a već sledećeg trenutka guglate „Kako pronaći posao bez fakultetske diplome“. Međutim, pošto se i ispisivanje sa fakulteta plaća, ipak odlučujete da nastavite da sarađujete sa knjigom. Da ne bi došlo do ponovnog prekida te saradnje, možete se poslužiti sledećim trikovima:

1. Najbolji način za održavanje koncentracije jeste učenje u etapama od po 30 do 50 minuta, uz desetominutne pauze između svake.
2. Naučnici smatraju da je najproduktivnije učiti u periodu od 4 do 6 sati ujutru. Noćno učenje je za 80% neefikasnije.
3. Pisanje dela gradiva koje učite, na Vašu memoriju ima efekat kao da ste to pročitali sedam puta.
4. Ukoliko učite gradivo koje Vam je apstraktno, najbolje je da ga povezujete sa nečim što Vam je poznato. Na primer, neuroni prenose impulse, a mijelinski omotač koji se oko njih nalazi im omogućava da to što brže obavljaju. Slična se stvar događa s vodom koja teče kroz crevo – ona brzo protiče ali ukoliko se crevo izbuši, smanjuje se i mlaz vode. Na isti način oštećenja mijelinskog omotača neurona prouzrokuju slabije prenošenje impulsa.
5. Čitanje gradiva naglas za 50% povećava šanse da ga upamtite.
6. Jedan od efektivnijih načina za pamćenje jesu mape uma. One podrazumevaju jednostavan grafički prikaz teme koja se obrađuje i ključnih reči koje se na nju odnose.
7. Za pisanje dugačkih eseja ili seminarskih radova postoji jednostavan trik. Ukoliko, na primer, treba da napišete rad od 10 strana, to znači da on treba da sadrži okvirno 20 paragrafa. Nakon što napišete uvod i zaključak, ostaje još 18 paragrafa. Napišite 18 ideja koje podržavaju Vašu tezu, poređajte ih logičnim redosledom – od uvoda ka zaključku, i time završavate svoj rad od 10 strana.
8. Postoje brojni programi koji na određeno10 trikova za lakše učenje vreme blokiraju pristup određenim sajtovima sa Vašeg računara. Takvi su ColdTurkey, Concentrate i 10. FocusBooster – oni Vas mogu sprečiti da koristite društvene mreže za vreme učenja.
9. Lakše ćete zapamtiti ono što zapišete plavom bojom, nego ono što zapišete hemijskom crne boje.
10. Najbrže se čitaju tekstovi napisani fontom Times New Roman.

izvor: casopisinterfon.org

arhiva novosti